Sinterklaas, de sterrenwichelaars en de potloodventers?

Nieuw nummer Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman

zaterdag 30 december 2018 – Zojuist verscheen een nieuwe aflevering van de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman: nummer 2 van de veertigste jaargang, honderd bladzijden vol van uitzonderlijke artikelen en geleerde liefde voor de eeuw van de Verlichting.

In vijf artikelen bieden de Mededelingen (via Rietje van Vliet) zicht op Kerstemans verlenging van zijn literaire loopbaan – als medium van de intussen overleden sterrenwichelaar en piskijker Ludeman -, (via Bert Sliggers) een beschouwing van de Europese verzameldrift van de Haarlemmer Martinus van Marum, deel vier van Sjon Besselings biografisch feuilleton over Mauricius, voor- en achter de schermen een sleutelfiguur, Ton Jongenelens verrassende analyse van de taal van een joods geslacht van potloodventers (met een onrustbarend Nachleben over joodse taal in de twintigste eeuw) en tot slot een artikel van Frits Booy over het sinterklaasfeest in de achttiende-eeuwse kinder- en jeugdliteratuur.

De artikelen bieden tal van terloopse verrassingen – na decennia zoeken, door velen, is de overlijdensdatum van Kersteman eindelijk gevonden – en nauwkeurige interventies in actuele debatten (over het Teylers Museum, Sinterklaas en anti-semitisme).

De vaste rubrieken over de mode en de gastronomie in de achttiende eeuw, recensies, signaleringen en een overzicht van recente literatuur completeren het rijke nummer, dat een ‘must’ is voor wie behalve naar de hogere honing van de Verlichting reikt ook benieuwd is naar de alledaagse geuren van de achttiende eeuw, die behalve de bellettrie ook de vieze boekjes de moeite waard vindt.

Wie lid wordt van de Stichting Jacob Campo Weyerman (door een mail te sturen), verzekert zich van de Mededelingen. De volledige inhoudsopgave is hier te vinden. —Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.