Post uit Polen

Retorische analyse van de verdediging van De Post van den Neder-Rhijndoor De Politieke Kruyer

dinsdag 24 april 2018 – Heel lang is de Encyclopedie van Nederlandstalige Tijdschriften nog niet in de lucht en nu al is het naslagwerk onmisbaar. Peet Theeuwen, schrijver van het schitterende boek over ’t Hoen en de Post van den Neder-Rhijn, schreef over het belangrijke en gezaghebbende blad een fraai lemma.

De literatuuropgave kan onmiddellijk geactualiseerd worden met een verwijzing naar een onlangs verschenen artikel van de in Wrocław werkzame neerlandicus Jan Urbaniak. Onderwerp van het artikel is de verdediging van de Post door het geestverwante tijdschrift De Politieke Kruyer. Urbaniak verdient daarmee ook een plaats in de literatuuropgave in het nog te verschijnen lemma over het tijdschrift van Jan Hespe. Het is een artikel waarvan herkomst en kwaliteit heilzaam zijn voor het gemoed en bijdragen aan het vertrouwen in de neerlandistiek.

In zijn artikel, getiteld ‘‘Een taal die door de hand des beuls met een brande toorts verdiende beantwoord te worden’. De ars retorica in dienst van de revolutie of De Post van den Neder-Rhijn verdedigd’ en gepubliceerd in het verzorgde tijdschrift Internationale Neerlandistiek vol 58 (2018), nr 1, p. 57-78, onderwerpt hij de bijdragen van De Politieke Kruyer over de vrijheid van drukpers en het verbod van de Post aan een retorische analyse.

Resultaat van de retorische analyse is onder meer dat de verdediging van de drukpers zich in diverse brieven van ‘gewone’ burgers aandient en daarbij de gedaante aanneemt van waarheid, strijd, individueel recht of zegepraal. —Peter Altena

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.