Vive la Plume!

Zomertentoonstelling in Betje Wolff Museum

donderdag 19 april 2018 – De nieuwe zomertentoonstelling van het Betje Wolff Museum Vive la plume! (Leve de pen!) gaat op 1 mei van start en duurt tot 1 november van dit jaar.

Op deze tentoonstelling over schrijven, een kunde en een kunst, zullen oude handschriften, kermisbrieven en allerhande attributen behorend bij het schrijven tentoongesteld worden. Dit meldt het Betje Wolff Museum in Middenbeemster in onderstaand persbericht. Citaat:

We kunnen u beloven dat het een presentatie is die – zeker bij de ouderen onder ons- veel herkenning zal oproepen. Herkenning als we het schoolhoekje zien met het bord, de bankjes en de grote letterkaart. De kroontjespen, schoolschriften met dubbele lijntjes, inktpotten. O, wat was leren schrijven toch moeilijk! Met veel oefening lukte het de meesten van ons uit de aangeleerde schrijfmethode een persoonlijk handschrift over te houden.

Hoe ging dat vroeger in zijn werk? Schoolgaan was voor kinderen in de Beemster immers maar bijzaak? Meehelpen op het land konden zes- tot twaalfjarigen heel goed en dat was noodzakelijk om als gezin te overleven. En de wegen waren toch onbegaanbaar van oktober tot mei?

Allemaal waar, maar de vijf tot zeven Beemster schoolmeesters leerden hun kinderen in de achttiende en negentiende eeuw bijna allemaal lezen en schrijven. Van dat leren schrijven heeft het Historisch Genootschap Beemster een opmerkelijk grote en rijke variatie voorbeelden in zijn collectie. Voor het eerst in onze geschiedenis putten we hier ruimschoots uit.

Het grote voorbeeldboek van meester Cornelis Eenhuizen zal u versteld doen staan. En hoe zag het handschrift van Betje Wolff er eigenlijk uit? Vanaf 1 mei kunt u het komen bekijken!—

Betje Wolff Museum, Middenweg 178, 1462 HL Middenbeemster.
Openingstijden vanaf 1 mei-1 november: van dinsdag t/m vrijdag: 11.00u.-17.00u; op zaterdag en zondag: 14.00u.-17.00u.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.