‘A footprint in the sand’ – ‘Man Friday’ van The Nits

Expeditie Robinson Crusoe (1719-2019) – 7

woensdag 2 januari 2019 – Toen ‘The Nits’ nog niet zo beroemd waren – het was 1981 en de leden van de band hadden de veren van de kunstacademie nog maar net afgeschud -, kwamen ze met de LP ‘Work’.

Vinyl! Het leek allemaal nog erg op de Amerikaanse Talking Heads en het Britse XTC. Dat gold ook voor de Amsterdamse bands The Tapes en Blue Murder, die net als The Nits waren ontstaan in of nabij de Rietveld Academie. Ik heb in die dagen en later met veel plezier naar deze bands geluisterd.

Henk Hofstede, frontman van The Nits, maakte er geen geheim van dat hij thuis was in de (Nederlandse) literatuur. Een zekere faam verwierf het nummer Nescio. ‘In the Dutch Mountains’ lijkt verbonden met de roman In Nederland van Cees Nooteboom. Wat te denken van een titel als ‘Adieu, Sweet Bahnhof’? Lees Wilfred Smit!

Eén van de tracks van ‘Work’ heet ‘Man Friday’ en verwijst naar de geschiedenis van Robinson en Vrijdag. Meer nog dan de boektitel van Defoe weerklinkt in de titel van het nummer de film ‘Man Friday’ uit 1975 van regisseur Jack Gold. Die film was dan weer gebaseerd op het toneelstuk van Adrian Mitchell uit 1973. Mitchell – en na hem ook Gold – toverde Robinson om tot een tot cliché geworden Engelsman (met ‘stiff upper lip’ zoals die van  Jacob Rees-Mogg), waarbij ‘Man Friday’ positief afsteekt. Vrijdag is intelligent en gevoelig, waar Robinson dom en bot is. Mitchell keerde de verhoudingen tussen Robinson en Vrijdag om en maakte van het aloude verhaal een aanklacht tegen het kolonialisme en westerse wanen.

De tekst van ‘Man Friday’ van The Nits is niet van Hofstede, maar van Michiel Peters, medeoprichter van de band. In het nummer ligt het perspectief bij Robinson:

Man-Friday
What is he doing here
A stranger in my land
What brought him there today
The weekend close at hand
I gotta find my man
I kill him if I can
Man-Friday
A footprint in the sand
It wasn’t there before
A stranger in my land
What did he come here for
Man-Friday

Robinson ziet Vrijdag als de vreemdeling in zijn, Robinsons wereld. Hij is bereid de nieuweling te vermoorden. Bij The Nits is Vrijdag de ander, voor wie bij voorkeur geen plaats wordt ingeruimd.

Dat in de liedtekst met Vrijdag het weekeinde nabij is, verbindt dit nummer met de filmklassieker ‘Thank God, it’s Friday’ en de titelsong ervan, maar veel liever is me de associatie met ‘Friday on my mind’ van de Easy Beats. —Peter Altena

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelt berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het dient ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.