Fock ja, Amor in ‘the madhouse’

Met Karel Bostoen en Elly Groenenboom-Draai
meer Min in ’t Lazarus-huys

dinsdag 15 januari 2019 – Een paar weken geleden zag bij de Nijmeegse uitgeverij Flanor een nieuwe editie van Focquenbrochs onverslijtbare Min in ’t Lazarus-huys het licht. Voor de editie, waarin oorspronkelijke tekst en hertaling elkaar flankeren, tekenden Karel Bostoen en Elly Groenenboom-Draai. Zij zijn beiden in de kring van de Stichting Jacob Campo Weyerman wereldberoemd, maar zij waren ook oprichter en bestuurslid van de Stichting Focquenbroch.

Die laatste Stichting gaf gedurende jaren een interessant jaarboek uit, getiteld Fumus. In Fumus verschenen ook de eerste proeven van hertaling van de Min. Het overlijden van Karel Bostoen in 2016 vormde de opmaat tot de opheffing van de Stichting Focquenbroch, maar dankzij de goede zorgen van Elly Groenenboom ligt er nu een volledige editie, met een integrale hertaling.

Het is een prachtig boek, gulle bladspiegel en fijne illustraties! Een korte inleiding met enkele notities over de vertaalprakijk in Focquenbrochs tijd gaat aan de editie vooraf. Dankzij de hertaling is een uitgebreid tekstcommentaar overbodig – de hertaling lost de vragen op – en blijft de commentaar beperkt tot informatie over mythologische referenties en ‘realia’. —Peter Altena

¶ Met deze nieuwe editie kan de liefde in het gekkenhuis andermaal bezocht en beleefd worden. Het boek kost 20 euro en kan besteld worden bij uitgeverij Flanor (uitgeverijflanor@gmail.com).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.