‘Telkens weder in vernieuwden vorm’

Expeditie Robinson Crusoe (1719-2019) – 9

vrijdag 25 januari 2019 – In Het Leeskabinet. Mengelwerk tot gezellig onderhoud besprak een zekere ‘R. te R.’ in 1874 twee bundels met reis- en avonturenverhalen, samengesteld door J.J.A. Goeverneur, ook wel bekend als Jan de Rijmer.

De recensent wijst op de voorliefde van ‘onze landaard’ voor ‘reisboeken, waarin de reizigers een boeijend tafereel van vreemde en zonderlinge avontuuren ophangen’. Dergelijke ‘reisboeken’ vinden steeds ‘een gretigen aftrek’. 

Al snel valt dan ook de naam van Robinson Crusoe:

Om van anderen niet te spreken, wijzen wij slechts op de Lotgevallen van Robinson Crusoe, welk boek, hoe overbekend ook, telkens weder in vernieuwden vorm en nieuwe illustratiën het lezend publiek wordt aangeboden. Voortdurend verrijst er een jong geslacht, waarvoor het oude nog al het bekoorlijke der nieuwheid bezit.

Over de bundels van Goeverneur is de recensent overigens goed te spreken: zij zijn geschikt voor ‘jongelieden’ en ‘Volksbibliotheken’. Met die bepaling van lezers – jeugd en volk – onderstreept de recensent de vertrouwde functie van reisverhalen en zeker ook Robinson Crusoe als instrument bij scholing en opvoeding. – Peter Altena

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelt berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het dient ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.