Karel Bostoen en de ‘Groote Oorlog’

Terug naar het front van George Vandromme en Isidoor Bostoen

dinsdag 16 april 2019 – Over zijn vele broers heb ik Karel Bostoen meer dan eens horen vertellen. Verhalen over zijn vader staan me niet bij.

Nu, in het vierde nummer van de 2018-jaargang van Biekorf. West-Vlaams Archief voor Geschiedenis, Archeologie, Taal- en Volkskunde, lees ik in een nagelaten artikel van Karel over zijn vader Isidoor. Hoe hij in 1914 krijgsgevangen werd genomen. In De Roeselaarse Weekbode kwam in de jaren ’60 de krijgsgevangenschap van vader Bostoen ter sprake.

Het interview in De Roeselaarse Weekbode was voor generatiegenoot Georges Vandromme aanleiding om Bostoen een uitgebreide brief te schrijven. In die brief schetste Vandromme zijn oorlogservaringen en de dominante anti-Vlaamse gezindheid in het leger.

In Biekorf is Karel Bostoens editie van de brief van zijn vaders dienstkameraad te vinden. In het voorbijgaan typeert Karel zijn vader als een Vlaamsgezinde, anti-belgicistische anti-fascist.

In mijn herinnering zie ik Karel, in goed en slecht weer, met een onmogelijk grote en vaak zware aktetas. Nu weet ik dat hij in die tas ook de bewogen geschiedenis van zijn vader met zich mee droeg. -Peter Altena

¶ Op de illustratie hierboven staan Belgische krijgsgevangenen afgebeeld. Op deze website vind je een foto van vermoedelijk de vader van Karel Bostoen, met aan weerszijden twee andere dienstplichtigen uit Roeselare, tijdens de Grote Oorlog.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.