‘Daar gaat ze’; associaties met Robinson?

Expeditie Robinson Crusoe (1719-2019) – 22

donderdag 13 juni 2019 – Vindingrijk ligt dicht bij vergezocht, de goede lezer is gewaarschuwd. Soms zijn schrijvers en anderen in de naamgeving van hun helden al te duidelijk: de hoofdpersoon Robinson in de gelijknamige roman van Doeschka Meijsing zet de lezer met haar naam op het spoor van Crusoe. Dat kun je nauwelijks missen. Rob Noordhoek, de moderne Robinson in Bernlefs Verloren zoon, heeft met zijn voornaam de drie eerste letters van Robinson.

Soms is het ingewikkelder en grenst geniaal aan gestoord. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Vlaamse band Clouseau? ‘Daar gaat ze’, ja ja, het scheelt een lettertje, iets van doen met Robinson? Nee, Bob Savenberg, de oprichter van de band, kon zo goed Inspecteur Jacques Clouseau imiteren, daarom! En de naam van de inspecteur dan? 

In Heart of Darkness van Joseph Conrad, waarin de lotgevallen van Kurtz vastgelegd zijn, klinkt mogelijk een echo. Kurtz tracht zich in Afrika staande te houden – het is het verhaal van het kolonialisme – en hij faalt. In veel opzichten is hij verwant aan Crusoe. Is zijn naam een vingerwijzing?

Die vraag kan ook gesteld worden bij het personage Paul Krüzen in De heilige Rita van Tommy Wieringa, een geweldig boek! Ivo Nieuwenhuis, die het boek niet zo goed vond, heeft in die naam andere echo’s opgevangen – verder zwijg ik – maar ik dacht onmiddellijk aan Crusoe. Krüzen is een tragische Crusoe, zijn isolement escaleert en hij wapent zich tot in het krankzinnige tegen de gevaarlijke buitenwereld. Is De heilige Rita een moderne robinsonade? Vergezocht? Bijziendheid door deze expeditie? Hm, mogelijk, maar ook goed gevonden! – Peter Altena

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelt berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het dient ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.