Expeditie Robinson Crusoe (1719-2019) – 27

Robinson Crusoe als schuldig boek

vrijdag 2 augustus 2019 – In juni 1896 sloeg een viertal ouders in Amsterdam de schrik om het hart. In alle vroegte hadden hun zonen, van twaalf tot veertien jaar, de ouderlijke woningen in de Barentszstraat verlaten. Een dag later, in alle vroegte, waren zij ‘doodaf’ weer thuis bij ‘hunne ongeruste ouders’.

Wat was er, volgens het bericht in De Gelderlander van 7 juni 1896, gebeurd? De jongens waren vertrokken met het idee – in de ironische bewoordingen van de krant: ‘met het niet weinig grootsche plan’ – om naar Zwitserland te trekken. Ze kwamen echter niet veel verder dan Hilversum.

Wat hadden de jongens bij zich? 

Eenig vooraf opgespaard geld en een atlas was hun eenige bagage; ook het boek van Robinson Crusoë, dat niet weinig schuld was aan het avontuur, werd meegenomen.

Schipbreukelingen van weleer hadden altijd een Bijbel en vaak reisverhalen als die van Bontekoe in hun ransel. De reisverhalen waren vervangen door een atlas, de Bijbel door Robinson Crusoe.

Een jaar later brak er in Breda enige paniek uit vanwege het plotselinge, onopgehelderde vertrek ‘van den Bredaschen boekhandelaarsbediende’. Na enige dagen ging de storm in Breda liggen,

daar van dezen Robinson Crusoe eene briefkaart is ontvangen, waarin hij meldt, dat hij te Brussel is en de vier nachten in zijn deken gewikkeld in de bosschen heeft doorgebracht; zijn lust om wereldkennis op te doen schijnt tevens bevredigd, want hij belooft terug te zullen komen.

Of zijn ‘lust om wereldkennis op te doen’ was aangewakkerd door de roman van Defoe bericht De Gelderlander van 10 april 1897 niet, maar de krant legde het verband wel door de boekhandelaarsbediende te vergelijken met de romanheld. – Peter Altena

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelt berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het dient ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.