Expeditie Robinson Crusoe (1719-2019) – 28

De moord op Elsie Cameron: Robinson Crusoe moet hangen

donderdag 8 augustus 2019 – Sinds 5 december 1924 ontbrak ieder spoor van de 23-jarige typiste Elsie Cameron. Zij had haar woning in Londen verlaten, om – zo berichtte De Gelderlander op 21 januari 1925 – het weekend door te brengen bij haar verloofde in Crowborough (Sussex). Die verloofde heette Norman Thorn(e) en voor een beetje in de misdaad geverseerde lezer gaf de beschrijving van Thorn(e) te denken.

Om te beginnen dreef hij een ‘hoenderpark’ en was zijn woning eigenlijk niet veel meer dan een hut. Wat had streetwise Elsie daar te zoeken? De liefde, vermoedelijk. Thorn(e) nam geen genoegen met de verdwijning van zijn verloofde.

Bij de naam Elsie Cameron moet ik onweerstaanbaar denken aan het stokoude televisieprogramma Coronation Street. In de Engelse grauwheid van die straat was er ook een Elsie. In mijn verbeelding gaat Elsie Cameron steeds meer lijken op de Elsie Tanner uit Coronation Street (rechts op de foto).

Terug naar Thorn(e). Ik citeer De Gelderlander

De verloofde, die als een Engelsche Robinson Crusoe eenzaam leeft met zijn pluimvee, zijn hond en zijn kat, heeft een open brief in de bladen gepubliceerd, waarin hij een beroep op haar doet, iets van zich te laten hooren.

De politie van Sussex had intussen Scotland Yard ingeschakeld en ik zie mannen met pijpen de omgeving van de hut van Thorn(e) verkennen. Ze boekten snel succes.

Dat was te lezen in de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant van 17 januari 1925, vier dagen voor het bericht in De Gelderlander. De Provinciale had hetzelfde bericht, inclusief de typering van Thorn(e) als ‘een Engelsche Robinson Crusoe’, maar met het schokkend naschrift dat de vermiste gevonden was: ‘haar in stukken gesneden lijk’ wees blijkbaar naar Thorn(e), want hij werd als de vermoedelijke dader gearresteerd.

In latere berichten viel de vergelijking met Robinson Crusoe niet langer. Thorn(e) werd ter dood veroordeeld en op 22 april opgehangen. ‘Hij heeft zijn lot moedig ondergaan’, wist de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant te melden. Een paar dagen later bevatte die zelfde krant een uitgebreide beschrijving van de laatste uren van de moordenaar van Elsie Cameron.

In de twee kranten is van een bekentenis van Thorn(e) overigens geen sprake. Over de mogelijke motieven voor de moord geen woord, maar trouwe volgers van Frost, Morse en Barnaby weten daar wel wat op te vinden. – Peter Altena

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelt berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het dient ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.