Expeditie Robinson Crusoe (1719-2019) – 33

In Jaarboek en in Alphen: driehonderd jaar jong? 

dinsdag 12 november 2019 – ‘k Ben bang dat de meesten van ons het gemist hebben, de Robinson-expositie in het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen (NB). De tentoonstelling liep van 7 maart tot en met 30 mei, op de donderdagmiddagen.

Die kennis dank ik aan Toon Timmermans, die – zoals dat heet – een rijk-geïllustreerde bijdrage schreef voor nr. 95, het voorjaarsnummer van SGKJ-Berichten, het contactblad van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur. Timmermans schreef onder de titel ‘driehonderd jaar jong’ een aanstekelijk verhaal: hoe hij van jeugdige lezer verzamelaar werd.

Niet te missen is het nieuwe Jaarboek De Achttiende Eeuw, dat met vijf artikelen aandacht besteedt aan ‘300 jaar Robinson Crusoe’. Die vijf stukken, samen bijna tachtig bladzijden, vormen een waardevol Nederlands-Vlaams supplement op de bundel van John Richetti, The Cambridge Companion to ‘Robinson Crusoe’.  

Aan de orde komt de receptie en kritische verwerking van de roman van Defoe in de achttiende, negentiende en twintigste eeuw. Aandacht is er voor de geschiedenis van de Crusoe-studie in Nederland en nieuwe onderzoekstradities. Bescheidenheid dwingt me om verder over de inhoud van dat interessante Crusoe-dossier te zwijgen.

In het Jaarboek zijn overigens ook nog enkele andere stukken te vinden. Indrukwekkend vond ik het artikel van Lieke van Deinsen over de portrettering van Elizabeth Wolff. Het bal werd op gepaste wijze besloten door Wijnand Mijnhardt, die de windvanentheorie van Matthijs Lok losliet op Johan Hendrik van der Palm (en ja hoor, Van der Palm deugde niet).

Zoals wel vaker bij de lectuur van Mijnhardts artikelen jeukt mijn tong van tegenspraak.

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelde berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het diende ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe. Het jubeljaar is nu wel klaar. – Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Expeditie Robinson Crusoe (1719-2019) – 33

  1. Peter Altena schreef:

    Ja Jan, ik heb je advies ter harte genomen, maar strandde bij de lectuur van die oratie al na enkele zinnen. Mijnhardt kwalificeerde het recente optreden van de politie, bij gelegenheid van protest tegen de monarchie, als ‘pathetisch’. ‘Pathetic’, ja, dat wel, maar ‘pathetisch’ is niet echt een goede vertaling. Heeft de politie zakdoeken vol geweend? Toch maar doorgelezen, de visie is zo breed dat er voor diepgang of nuance geen ruimte of tijd meer is. De beste bladzijden vond ik de laatste, waarin hij zijn vrouw bedankte en tevreden knikte in de richting van het talrijke kroost

  2. Jan Postma schreef:

    Peter, naar aanleiding van je opmerking over Mijnhardt adviseer ik je zijn recente afscheidsoratie eens te lezen. Dan krijg je nog veel meer jeuk aan je tong, Jan Postma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.