Nieuwe Mededelingen: ‘kleine’ schrijvers, grote geschiedenissen

maandag 23 december 2019 – Begin december viel de nieuwe aflevering van de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman op de deurmat. Ook deze aflevering biedt weer een grote variatie aan bijzondere verhalen.

Ton Jongenelen schrijft over Joseph Crispeel, aan wie in 1982 al eens terloops aandacht was geschonken, maar die dankzij nauwkeurige studie van Jongenelen een nieuwe ‘schrijver’ is, met een aanzienlijk oeuvre. De sinjoor van geboorte ontwikkelt zich in het Noorden tot een draaideurschurk, in zijn onderhoud voorziet hij door te schrijven en te schrijven.

Jan Bruggeman en Marja Geesink hebben hun lezingen ‘op Scheveningen’ uitgewerkt tot artikelen over Weyerman en Dirck Buysero. Rietje van Vliet, drijvende kracht van de Encyclopedie van Nederlandstalige Tijdschriften onderzoekt de ontwikkeling van de term ‘tijdschrift’. Het ‘tijdschrift’ komt onder meer voort uit het ‘tijdgeschrift’. De Speld beschikt over illustere voorgangers in de satire, zoals Joop Koopmans laat zien.

Vertrouwde rubrieken over het eten en kleden in de achttiende eeuw zijn ook in de nummer paraat. In de rubriek met recensies onder meer een bespreking van Roelof van Gelders prachtige (en gelauwerde) Stedmanbiografie. – Peter Altena

¶ Voor de volledige inhoudsopgave, zie elders op deze website.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.