Vermakelijke reis naar Gorcum

Expeditievergadering 19 september 2020 

maandag 16 maart 2020 – De expeditievergadering van de Stichting Jacob Campo Weyerman leidt de campisten op zaterdag 19 september 2020 naar het wonderschone Gorinchem, ook bekend onder de naam Gorcum.

Hugo de Groot vluchtte vanuit het nabije Loevestein naar Gorcum en daarna naar de rest van de wereld. Jacob Campo Weyerman vond geen uitweg uit de Gevangenpoort, maar op de een of andere manier kwam hij in geschrifte toch aan in Gorcum.

Een van de meest gelezen teksten van Weyerman is zijn Vermakelijk Wagenpraatje, bekend dankzij de editie die Gerardine Maréchal in 1985 van de tekst maakte. Van het Wagenpraatje, vervuld van onderhoudend gebabbel over van alles en nog wat in een koets die de inzittenden van Utrecht naar Breda voerde, kwam in 1741 een tweede druk uit bij Nicolaas Goetzee in Gorinchem.

De eerste druk is ongedateerd, maar zal enkele jaren daarvoor zijn uitgekomen. Vermoedelijk bij de uitgave van de eerste, zeker bij die van de tweede, zat de auteur achter de tralies. In de inleiding bij haar editie bespreekt Gerardine Maréchal de mogelijkheid dat Weyerman, nog in zijn Viaanse dagen, met de naburige Goetzee had onderhandeld over uitgave. Goetzee genoot een zekere faam als Bijbeldrukker en het Wagenpraatje was wel iets geheel anders. 

Of er andere betrekkingen zijn tussen Weyerman en Gorcum? De ervaring van de afgelopen jaren leert dat Weyerman overal wás en dat er van iedere plaats waar mensen woonden wel sporen in het werk van Weyerman te vinden zijn. Gorcum en Weyerman! Als Weyerman – het is bijna niet voor te stellen – niet over Gorcum schreef, dan had hij dat moeten doen. Schreef hij over de in Gorcum geboren schilder Bloemaert, hekelde hij de martelaren van Gorcum?

Op 19 september komen we bijeen in het Gorcums Museum, omstreeks 13.00 uur. Het programma start om 13.30 uur. Paul Mulders, voorzitter van de historische vereniging Oud-Gorcum en onze bevlogen gids afgelopen vrijdag, zal het een en ander vertellen over zijn stad in de achttiende eeuw en in het bijzonder over een portret van Van Hoey dat in het museum hangt. Tweede spreker is Lyckle de Vries, de auteur van het sensationeel nieuwe boek over Weyermans als biograaf van schilders en schilderessen. Over dat boek op deze plaats weldra meer. Een derde spreker hebben we op het oog, maar de gelukkige is nog niet op de hoogte van ons verlangen.

Zoals gebruikelijk wordt het programma voortgezet met een stadswandeling, die ons behalve in nabijheid van het pand waar Multatuli vrijmetselaar werd, ongetwijfeld ook het majestueuze zicht op de Merwede zal bieden.

Bij de pre-expeditie mocht het bestuur, minus de ongelukkig in zijn Den Bosch opgehokte secretaris Frank van Lamoen maar plus de geestdriftige Dirk Alkemade, noteren dat het er met de horeca in het goed geconserveerde Gorcum uitstekend voor staat.

De reis naar Gorcum vanuit Utrecht is in september dankzij de luxe snelbus nummer 387 een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van het vervoer ten tijde van het Wagenpraatje

Nadere gegevens over de expeditievergadering, o.a. over de mogelijkheid om voorafgaand kasteel Loevestein te bezoeken, volgen, onder andere via dit medium. Maar noteer nu vast de datum! – Peter Altena

¶ Op de foto v.l.n.r. Paul Mulders (historische vereniging Oud-Gorcum), Dirk Alkemade, Angelie Sens en Ivo Nieuwenhuis (alle drie bestuursleden JCW). Lees hier de blogtekst ‘Verrassende combinatie: bijbeldrukker en Weyerman’ (28-7-2011).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.