Expeditie Robinson Crusoe (1719-2020) – 37 (extra)

Jac Fuchs, Lady Di en Crusoe

vrijdag 19 juni 2020 – De precieze datering van de Londense visites van Weyerman is al enkele jaren voorwerp van onderzoek van Jac Fuchs. Ik verdenk hem ervan de data al lang te kennen, maar het stil te houden. Kleine onzekerheden bieden hem immers een welkome aanleiding om andermaal het Kanaal over te steken en in archieven en bibliotheken naar aanwijzingen te zoeken. In de tussentijd koopt hij boeken, bezoekt musea en voorstellingen, alles ‘gedekt’ door zijn zoektocht naar sporen van Weyerman.

Zo was hij in september 1995 in Londen en bezocht hij er in Sadler’s Wells een voorstelling van de British Youth Opera: Robinson Crusoe van Jacques Offenbach. Onlangs schonk hij me het programma van de voorstelling en bekende van de voorstelling geen kaartje meer te hebben.

Het programmaboekje bevat een foto van een wat smeltende Lady Di, zij was ‘patron of British Youth Opera’, maar zij komt niet aan het woord. Wel zijn er drie bladzijden voor Rodney Miles die veel vertelt over de ‘opéra comique’ Robinson Crusoe van Offenbach, volgens Rossini de Mozart van de Champs Elysées. De opera van Offenbach beleefde de eerste opvoering in 1867 en was een succes bij het publiek en in de pers.

Het libretto veroorlooft zich vrijheden. Populaire pantomimes lijken meer de toon gezet te hebben dan de roman van Defoe. Zeker in het eerste bedrijf ontbreekt het niet aan mogelijkheden tot zwijmelen. De plaats van handeling is Bristol. Sir William Crusoe, een ernstig man, leest op zondag, in afwachting van de thee voor uit de Bijbel. Zijn vrouw,  zijn  nicht Edwige en het dienstmeisje Suzanne luisteren naar de parabel van de verloren zoon.

Degene die het meest op die verloren zoon lijkt, zoon Robinson, is weer eens te laat en vervuld van het geheime plan om de boot te nemen naar Zuid-Afrika. Suzanne krijgt daar lucht van en zij vertelt het aan Edwige. Edwige realiseert zich ineens – ja, dat kan snel gaan – dat zij verliefd is op Robinson. Zij probeert hem tot blijven te verleiden, maar hij zegt te zullen gaan, maar belooft Edwige terug te keren.

De rest is goeddeels bekend, al beperkt Edwige zich niet tot het beiden van haar tijd: zij gaat op reis. In het derde bedrijft loopt het allemaal goed af.

Of Fuchs in 1995 meer vond over het verblijf van Weyerman is onzeker, maar hij was er in 1995 wel. Al zorgt het ontbreken van een toegangsbewijs wel voor lichte twijfel. – Peter Altena

¶ ‘Expeditie Robinson Crusoe’ verzamelde berichten over Robinson Crusoe, om de zin in het tricentennial 1719-2019 te vergroten. Het diende ook als smaakmaker voor het Jaarboek De Achttiende Eeuw 2019, waarin aandacht wordt besteed aan de roman van Daniel Defoe. Nu nog enkele nagekomen berichten.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.