In de voetsporen van Adriaan Koerbagh: Ericus Walten

Online en offline lezing door Rindert Jagersma

donderdag 30 september 2021 – Adriaan Koerbagh was niet de enige die streed voor het vrije denken in de 17e eeuw en dat met de dood moest bekopen. In de lezing van Rindert Jagersma maken we kennis met de vrijdenker Ericus Walten (1662-1697), die Koerbaghs overtuigingen deelde, en uiteindelijk ook diens lot.

Met een ongewoon scherpe en onderhoudende pen bemoeide Walten zich met vrijwel alle belangrijke politieke, theologische en filosofische kwesties van zijn tijd.

Geïnspireerd door Adriaan Koerbaghs Bloemhof (1668) schreef hij pamfletten tegen bijgeloof, de inmenging van de kerk in overheidszaken en nam hij het op voor Balthasar Bekker en diens De Betoverde weereld (1691). Jonathan Israel noemde Walten ‘de meest compromisloze voorvechter van tolerantie, constitutioneel bestuur, en het beperken van het gezag van de kerk van de vroege Nederlandse verlichting’.

Mede dankzij Waltens pamfletten raakte de bevolking bekend met radicale, nieuwe ideeën. Zijn ideeën en geschriften kwamen Walten echter duur te staan. Op 19 maart 1694, na slechts vijf jaar als uiterst productief pamflettist actief te zijn geweest, werd hij in Den Haag gearresteerd en opgesloten in de Gevangenpoort, waar hij uiteindelijk zelfmoord pleegde. 
In deze lezing gaat Rindert Jagersma in op het leven en werk van Ericus Walten en zijn gedachtegoed.

Online én offline lezing – De lezing wordt live gestreamd vanuit de Embassy of the Free Mind via Zoom, dus je kunt deze thuis bijwonen. Ook kun je vragen stellen via Zoom. De Zoom-link ontvang je op je online ticket. Een paar dagen na afloop van de lezing krijg je een persoonlijke link naar de opname van de lezing. Als je er op de avond zelf niet bij kunt zijn, kun je de lezing dus alsnog volgen. De opname is beschikbaar tot 4 december.
Daarnaast zijn er 12 plaatsen beschikbaar in de Grote Sael van de Embassy of the Free Mind voor degenen die de lezing fysiek willen bijwonen.

donderdag 4 november (deur open: 18.15 uur)
Taal: Nederlands
Tickets Grote Sael: € 12,50 
Tickets online: € 12,50 / $ 15 (student online € 8,50 / $ 10)

Over Rindert Jagersma – Rindert Jagersma is als boekwetenschapper gespecialiseerd in de Nederlandse boekhandel rond 1700. Hij is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij binnen het MEDIATE-project (Measuring Enlightenment: Disseminating Ideas, Authors, and Texts in Europe, 1665-1830) onderzoek doet naar Nederlandse boekveilingcatalogi. Jagersma’s eerdere publicaties betroffen onder meer de pamflettist Ericus Walten en de verspreiding van het gedachtegoed van de vroege of radicale Verlichting, de kwantitatieve benadering van de vroegmoderne boekhandel en de identificatie van de voorheen anonieme drukkers van Benedictus de Spinoza (1632-1677).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.