De schat van Hagestein

donderdag 1 december 2022 – In De leevens byzonderheden, van Johan Hendrik, baron van Syberg vertelt Weyerman dat de beruchte goudmaker baron van Syberg, die indertijd in Wijk bij Duurstede verbleef, hem per brief had ontboden. Syberg had van Hagesteinse boeren gehoord dat er een schat te vinden moest zijn in een onderaards gewelf, achter het slot van Hagestein ‘ter plaats alwaar eertyds een Nonnenklooster had gestaan’. Of Weyerman zin had mee te gaan naar Hagestein?

Weyerman ging niet op de uitnodiging in: hij geloofde niet in de zotheden van de baron. Maar als hij wél samen met de baron op zoek zou zijn gegaan, zou de geschiedenis er misschien heel anders uitgezien hebben! In 2017 werd namelijk bij Hagestein een pot met bijna 500 munten uit de vijftiende eeuw gevonden, vlakbij de plek waar ooit het kasteel gestaan had.

Eerder dit jaar berichtte het museum van Vianen al over deze vondst. Of de ene helft van de vondst op dit moment nog steeds in Vianen te bekijken is, durf ik niet te zeggen, maar de andere helft van de schat is beslist wél nog te bekijken: deze ligt nog t/m 4 december in een vitrine in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Ik heb ‘m vorige week gezien: de schat die Weyerman liet liggen! – Jac Fuchs 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.