Kerst in 1790

Christmas in the country circa 1791

maandag 26 december 2022 – De prent Christmas in the Country werd gestoken door Inigo Barlow naar het ontwerp van Samuel Collings, en eind 1790 gepubliceerd door de Londense uitgeversfirma Bentley & Co (gedateerd echter 1 januari 1791).

De plattelanders op deze prent hebben dolle pret. Ze zitten in de keuken. Aan de muur hangt de almanakkalender van 1791; die van 1790 zie je er nog net boven uitsteken. Aan het plafond hangen spek, een forse ham en een streng uien. Er wordt een pijpje gerookt en de glazen staan op tafel. Twee honden liggen amechtig over elkaar heen. Een vreemd model kat kijkt toe. Is het een kakstoeltje waar het jongetje links op zit?

Rechts achter neemt een door de drank opgewonden jongeman het meisje onder de mistletoe straffeloos in de armen en zoent haar hartstochtelijk. De staande man links zet de steek van de zittende man af om hem een ondersteek op het hoofd te zetten. Grapje! Wat er in die pot zit, laat zich raden. Deze zittende man lijkt overigens de rook in het gezicht van zijn buurman te blazen.

Rechts staat nog zo’n grappenmaker: deze giet een kannetje bier (?) leeg in de jaszak van de man die voor hem staat. Die man is net bezig om de stoel onder de gat van weer een andere feestganger weg te halen. Die feestganger staat voorover gebogen te roeren in een grote kom met punch. Achter hem staat een vrouw die hem over de kale schedel aait. De vrouw links van haar heeft zojuist de staartpruik van zijn hoofd gerukt. – Rietje van Vliet

¶ Deze blogtekst werd ook al op 24 december 2013 geplaatst.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.