Een nieuw nummer van Mededelingen Jacob Campo Weyerman

maandag 2 januari 2023 – De Vrijheid leidt De Politieke Kruyer (1782-1787) uit de gevangenis. Daarover gaat de prent die prijkt op het omslag van de nieuwe Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman (MedJCW)De prent hoort bij het artikel van Cor de Vries over de slinkse verdedigingstactiek van advocaat Hespe, een van de auteurs van het radicale weekblad dat begin jaren tachtig van orangistische zijde onder vuur lag. 

Het artikel van Paul Krijnen heeft eveneens de achttiende-eeuwse politieke pers als onderwerp: de zaterdagbijlage van de Haagsche Courant, die als motto meekreeg Toegewijd aan Gezond Verstand (1795-1796) en geschreven werd door Pieter Quint Ondaatje en Lambertus Vonk. Zelfs na de Bataafse revolutie vonden zij een repressieve overheid tegenover zich.

Bart Seelemeijer zet in zijn bijdrage de speurtocht naar de wederwaardigheden van de Pruisische soldaten in 1787 voort. Hun dagboeken bieden een boeiend inkijkje in het leven van de mannen die de patriotse revolutie binnen de Republiek tot staan moesten brengen.

De twee overige artikelen hebben betrekking op de eerste helft van de (lange) achttiende eeuw. John Besseling beschrijft de wijze waarop de ervaringen van Bernardus Nieuwentijt (1654-1718) in de sociale en politieke arena van Purmerend invloed hadden op zijn intellectuele ontwikkelingen als fysico-theoloog. 

Jan van Loo belicht in zijn artikel het nagelaten oeuvre van de Vlissingse reder Jean Guépin (1715-1766). In de korte biografie van deze onbekende dichter staat vooral diens literaire ontwikkeling centraal: de boeken die hij las en de vriendschappen die hij sloot. Door Buijnsters werd hij gekwalificeerd als de dichterlijke mentor van de nog jonge Elisabeth Wolff-Bekker.

Het nummer van de MedJCW wordt afgesloten met recensies, signaleringen en een beknopt overzicht van recent verschenen publicaties. Wie de weg wil weten in de voortdurende veranderende routekaart van de achttiende eeuw kan niet zonder de Mededelingen!

Voor meer informatie, het afsluiten van een abonnement (€ 30,- per jaar) of het aanschaffen van losse nummers kunt u een e-mail sturen naar: post@weyerman.nl

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.