‘Een in de wereld ongeëvenaarde erfgoedcollectie’

Internationale studiedag Vrijmetselarij Museum Den Haag

maandag 1 mei 2023 – De vrijmetselarij is een van de oudste sociale netwerken ter wereld. Ze is actief in Nederland sinds 1721 en kenmerkt zich door een bijzondere rituele traditie. Het inwijdingsgenootschap heeft in drie eeuwen een indrukwekkend cultureel erfgoed voortgebracht.

Door een bewust gekozen verzamelbeleid kreeg dit al in het midden van de 19de eeuw, onder bewind van Grootmeester prins Frederik (1797-1881), een museale functie en groeide vervolgens uit tot een erfgoedcollectie van (inter)nationaal belang.

Het huidige Vrijmetselarij Museum omvat drie onlosmakelijk met elkaar verbonden delen: een historisch archief, wetenschappelijke bibliotheek en museale objectencollectie. Het belang van de collectie reikt veel verder dan alleen de geschiedenis van de vrijmetselarij: ze documenteert de sociale, politieke en culturele geschiedenis van Nederland en haar internationale betrekkingen. Van westerse expansiegeschiedenis tot vrouwenemancipatie, en van kunstgeschiedenis tot genderstudies, voor alle vakgebieden binnen de Geesteswetenschappen is de collectie een goudmijn.

Het Vrijmetselarij Museum is daarom wereldberoemd onder academische onderzoekers, al is ze juist bij het grote publiek in eigen land iets minder bekend. Reden om dit best bewaarde ‘geheim’ van Den Haag eens flink in de schijnwerpers te zetten met een internationaal symposium op 25 mei 2023.

Sprekers
Experts uit verschillende landen en vakgebieden zullen het ontstaan van het museum en zijn belang als erfgoed van internationaal kaliber belichten (voertaal: Engels):

  • emerit. prof. dr. Margaret C. Jacob, University of California in Los Angeles (via Zoom)
  • dr. Andréa Kroon, Kroon & Wagtberg Hansen
  • prof. dr. Jan Snoek, Universität Heidelberg
  • Martin Cherry, Museum of Freemasonry, London
  • prof. dr. Henrik Bogdan, Göteborgs Universitet
  • emerit. prof. dr. Eugène Warmenbol, Université Libre de Bruxelles
  • prof. dr. Ab de Jong, Leids Centrum voor Religiewetenschap
  • prof. dr. Andrew Prescott, Glasgow University

De studiedag biedt een unieke kennismaking met een collectie die meer dan 150 jaar in Den Haag is gevestigd en het verdient om hier ook in de toekomst te worden gekoesterd.

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in het Carlton Ambassador Hotel (Sophialaan 2, Den Haag), nabij het Vrijmetselarij Museum, en een tweede toepasselijke locatie: de logeruimtes naar ontwerp van de bekende architect, vrijmetselaar en theosoof Karel de Bazel uit 1916. Dit is nu een beschermd monument en onderdeel van het gebouwencomplex van Beeld & Geluid Den Haag. Voor deelnemers worden rondleidingen georganiseerd.

Aanmelden
Deze studiedag (9.30-18.00 uur) is toegankelijk voor studenten, onderzoekers, erfgoedprofessionals, logeleden en iedereen met liefde voor geschiedenis of cultureel erfgoed (informatie OVN-studiedag). Aanmelding vooraf is vereist. Mail naar info@stichtingovn.nl; u ontvangt dan een inschrijfformulier en nadere informatie. Plaatsen worden gereserveerd op volgorde van aanmelding, maar zijn pas definitief na ontvangst van betaling.

Deelnamekosten
€ 75,- regulier tarief
€ 50,- donateurs Stichting OVN
€ 35,- studenten (kopie studentenkaart meesturen)

Dit bedrag is inclusief koffie/thee/afsluitende borrel en een exemplaar van de congrespublicatie. Ook de rondleidingen zijn inclusief, maar het aantal plaatsen is beperkt en vol = vol.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.