Op naar het ‘sterck stedeke’ Ravenstein

zondag 23 juli 2023 – Van de Maas gezien ligt het vestingstadje er lieflijk bij, maar wie door de stadspoort Ravenstein betreedt zal pas echt verrast worden.

Op 16 september gaat de Stichting Jacob Campo Weyerman op expeditie naar het hart van Het Land van Ravenstein, het ‘sterck stedeke’ Ravenstein. De stad is behalve over water en via de weg (per fiets, automobiel) te bereiken per spoor. Ravenstein ligt ergens halverwege de spoorverbinding tussen Nijmegen en ’s-Hertogenbosch.

Was Weyerman ooit in Ravenstein? Misschien op doorreis, maar harde bewijzen zijn niet gevonden. Zeker is wel dat een groot aantal leden van de Stichting naar Ravenstein zal afreizen.

We starten de dag in stadsbrouwerij ‘Wilskracht’, gevestigd in molen ‘De Nijverheid’, Molensingel 6. De molen torent boven Ravenstein uit, dat kan dus onmogelijk missen. Wat staat er op het programma?

13.00 uur        ontvangst met koffie en cake

13.15 uur        voordracht van Martin Jan van Mourik over de bijzondere status en bewogen geschiedenis van Ravenstein. Zeker zal hij aandacht besteden aan het jaar 1672, een ramp voor Holland, een zegen voor Ravenstein. In 2021 publiceerde hij Het Loterijfonds en de Sint Luciakerk te Ravenstein (1729-2021), een gepassioneerd verteld geschiedverhaal. 

14.00 uur        voordracht van historica Annemarie van Lith-Droogleever Fortuijn over de armenzorg in het Land van Ravenstein. In 2020 verscheen van haar hand De armenzorg in het Land van Ravenstein in de achttiende eeuw: ‘… dat die niet vant brood souden geraaken’, een minutieuze studie die uitnodigt tot een vergelijking met de armenzorg elders.

14.35 uur        vragen, antwoorden, programma januari 2024

15.00 uur        rondgang door Ravenstein, met een uitstapje naar de tuin van Martin Jan van Mourik en het door hem uitgegraven Philips van Kleefbolwerck (anno 1509) en een uniek uitzicht op Ravelijn Het Polleke (anno 1621). Op Het Polleke zou dominee Stephanus Hanewinckel, schrijver van veel gelezen en vaak gesmade reisbeschrijvingen door de ‘Majorij van ‘s-Hertogenbosch’, zijn begraven.

16.15 uur        bijzondere bieren op het terras van de stadsbrouwerij, voor eigen rekening.

Omstreeks 18.00 uur willen we afsluiten in restaurant Brass aan de Maas

Omdat het stadje en het restaurant, zeker in het weekend, geliefde pleisterplaatsen zijn, is reservering absolute noodzaak. Om een schatting te maken van de belangstelling willen we u vragen om u bijtijds aan te melden: post@weyerman.nl. Wees zo goed om daarbij te berichten of u wilt aanschuiven in Brass.

Bestuur Stichting Jacob Campo Weyerman

N.B. Ravenstein is goed te bereiken, met de auto en (vanuit Nijmegen of Oss) met de fiets. De stoptrein tussen ’s-Hertogenbosch en Nijmegen stopt in Ravenstein, maar de afstand van het station naar het stadscentrum bedraagt ongeveer een kilometer. Na 20.00 uur vertrekken de treinen ieder uur uit Ravenstein. Het is verstandig om daarmee te rekenen en eventueel vervoer van en naar het NS-station te regelen.

Op de foto treft u van rechts naar links: Annemarie van Lith, onze penningmeester Angelie Sens en Martin Jan van Mourik. De afbeelding geeft een indruk van de bestuurlijke pre-expeditie

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.