De rest van Israel (1743)

zondag 4 maart 2012 – Eind februari gepromoveerd: Bart Wallet op zijn onderzoek naar Menachem Amelander (eerste helft 18e eeuw-overleden voor 1767). Deze Duits-joodse volkschronikeur schreef onder meer, in 1743, Sheyris Yisroel (De rest van Israël). 

Het geschiedwerk was dermate populair, dat het 28 keer werd herdrukt. Tot diep in Rusland. Er zijn weinig jiddische boeken die zo’n bestseller zijn geworden. Het werk was bedoeld als een vervolg op het Sefer Jossipon. Het vertelt de geschiedenis van de joden vanaf de vernietiging van de Tweede Tempel tot aan het jaar 1743.

Amelander was behalve geschiedschrijver ook taalkundige, uitgever en vertaler. Hij woonde en werkte in Amsterdam. De stad had grote invloed op de joodse geschiedschrijving, kopt het persbericht van de UvA over het onderzoek van Wallet. — RvV

¶ Bart Wallet, Links in a chain. Early modern Yiddish historiography from the northern Netherlands, 1743-1812. Uitgever niet bekend. Zie ook UvA-Dare voor inhoudsopgave, samenvatting, bijlagen enz.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.