Honderden nieuwe sprookjes ontdekt

Illustratie uit Puss in Boots (1856).

dinsdag 6 maart 2012 – In een archief in Regensburg is zojuist een verzameling van 500 sprookjes opgedoken die 150 jaar verborgen zijn geweest. De sprookjes komen uit de nalatenschap van Franz Xaver von Schönwerth. Deze historicus verzamelde in de negentiende eeuw de Duitse folklore. Dit meldde de Guardian gisteren. 

Rond 1700 kregen de oude volksverhalen een wat chiquere uitstraling. Voorheen waren ze alleen in volksboekjes te vinden, nu werd het sprookje een literair genre. Charles Perrault schreef in 1697 zijn beroemde Histoires ou contes du temps passé, avec des moralités: Contes de ma mère l’Oye.

Eén van de sprookjes van moeder de Gans is het verhaal over de gelaarsde kat (fraaie illustraties uit editie 1856). Het literaire sprookje over Belle en het Beest komt uit het in Nederland gedrukte kindertijdschrift Magasin des enfants (1756) van Mme Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Veel sprookjes waren ontsproten uit de fantasie van de schrijvers. De gebroeders Grimm (portret) deden het anders. Zij gingen eind 18e/begin 19e eeuw (Romantiek) op pad om Duitse sagen op te tekenen. De oogst publiceerden ze als Kinder- und Hausmärchen. Sprookjes dus. Wel wat opgepoetst door de verzamelaars.

De belangstelling voor deze fantasierijke volksverhalen bleef decennia lang onverminderd groot. Franz Xaver von Schönwerth legde eveneens een collectie aan, die hij publiceerde onder de naam Aus der Oberpfalz – Sitten und Sagen (1857-1859). Dit driedelige werk (deel 1, deel 2, deel 3) is totaal vergeten.

Tot deze week. In de zojuist ontdekte collectie zitten bekende verhalen maar ook veel onbekend materiaal. Lees hier meer. Het is niet duidelijk of deze nieuwe sprookjes nu wel of niet afkomstig zijn uit het genoemde werk van Schönwerth. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.