Bibliokleptomaan opgepakt

T.F. Dibdin, The Bibliomania; or Book-Madness (London 1809)

woensdag 7 maart 2012 – Twee weken terug is in Duitsland een bibliokleptomaan op heterdaad betrapt. Men ontdekte dat hij bij het verlaten van uit de hofbibliotheek van het adellijke huis Waldeck-Pyrmont (Bad Arolsen) maar liefst 53 boeken tussen zijn spullen had verborgen.

Hij bleek duizenden 17e- en 18e-eeuwse boeken thuis te hebben staan. Allemaal gejat uit particuliere en openbare bibliotheken. Vermoedelijk ook in Nederland.

Hij oogde zo betrouwbaar, was het verweer van de zaalmedewerkers. De man was altijd vriendelijk. Hij was geoloog en op z’n minst boekwetenschapper uit liefhebberij. Hij had verstand van het oude boek, dat was duidelijk. Lees hier hoe de 45-jarige Michael F. jarenlang te werk kon gaan.

De 18e-eeuwse essayist Joseph Joubert (1754-1824) leed aan een andere vorm van bibliomania. Een pathologische vorm, tegengesteld aan péladanomanie. Joubert schreef weinig en publiceerde niets tijdens zijn leven. Het enige wat hij deed was zijn gedachten voor zichzelf neerpennen.

Zijn bibliotheek was een unicum. Joubert bewaarde alleen boeken die hij het herlezen waard vond. Het ging hem om de bladzijden die hem het meest dierbaar waren. De resterende pagina’s scheurde hij eruit en smeet ze in het vuur. (bron)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.