donderdag 8 maart 2012 – Na eeuwenlang in Middelburg te hebben vertoefd, is het 18e-eeuwse schelpenbuffet van Job Baster (1711-1775) zojuist teruggekeerd in Zierikzee. Daar is het vanaf 4 april te zien in het vernieuwde Stadhuismuseum.
Job Baster was geneesheer in Zierikzee. Zoals alle Zeeuwen had hij iets met het water, met de zee. Hij maakte het schelpenbuffet van talrijke exotische schelpen, tropische hoorntjes, koraal en gehoorbeentjes van vissen. Creatief met schelp: een hobby die meer mensen beoefenden. Want in de 18e eeuw werden ook wanden en grotten, kasten en objecten met schelpen bekleed.
Baster is in Zierikzee wereldberoemd geworden om zijn goudvisjes. De arts was zoals zo veel tijdgenoten bezig met fysicotheologisch onderzoek. Hij slaagde er als eerste in goudvissen te kweken in Nederlandse wateren. Vanuit zijn vijvers begon de opmars door heel ons land. Een andere ontdekking is die van het brakwaterslakje, dat naar hem is genoemd.
De vriend des vaderlands (1831) schrijft dat Baster op zijn 53ste bij een ongeluk zijn linkeroog verloor. ‘Na de genezing droeg hij een geëmailleerd oog, zoo fraai ingericht, dat men, als men het niet wist, het gemis van het ware oog bezwaarlijk kon merken.’ Desondanks was het daarna gelijk afgelopen met zijn getuur naar schelpen, vissen en slakken.