Zoffany: societyschilder en avonturier

Sir Lawrence Dundas met zijn kleinzoon, door Johan Zoffany

maandag 12 maart 2012 – De Duitser Johann Zoffany (1733-1810) schilderde theatertaferelen, portretten en zogenaamde conversatiestukken (groepsportretten in informele sfeer). Hij werkte vooral in opdracht van de Engelse jetset in de tweede helft 18e eeuw.

In Londen is zojuist een overzichtstentoonstelling over Zoffany (mooi zelfportret en nog één) van start gegaan. Een terecht eerbetoon. Want zijn schilderijen laten een vrolijke en levendige high society zien die we ook kennen van de schilderijen van William Hogarth (zie Times Higher Education). Tate Britain durfde een expositie overigens in 2010 niet aan, zo meldt een lovende recensent in de Guardian.

Zoffany, die bij zijn doop in Frankfort de naam Johann Joseph Zauffaly had meegekregen, was een avonturier. Hij zat lange tijd in Italië en werkte behalve in zijn geboorteland ook in Engeland en India (filmpje). Zijn beheersing van het Engels was belabberd. Tot zijn grote teleurstelling lukte het hem niet een plaats te bemachtigen als scheepsschilder bij James Cook, tijdens diens tweede ontdekkingsreis naar de Stille Zuidzee. Met de huwelijkse moraal nam hij het niet zo nauw, en zeker niet in Calcutta. En waarom hangen er op zijn zelfportret twee condooms aan de muur? — RvV

¶ De tentoonstelling Johan Zoffany RA: Society Observed duurt van 10 maart tot en met 10 juni 2012. Plaats: Royal Acadamy of Arts, Londen. Voor info over de expositie en activiteiten eromheen, klik hier. Een videofilmpje over Zoffany’s beroemde en vooral humoristische The Tribuna of the Uffizi vind je hier. De catalogus kun je hier bestellen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.