Tulpentijd

dinsdag 13 maart 2012 – Als het voorjaarszonnetje weer op krachten is, begint het bij tuinliefhebbers te kriebelen. Ook in Wageningen.

In Wageningen wordt ter gelegenheid van de Floriade en de World Tulip Summit (beide in Venlo) een voorjaarstentoonstelling over de tulp gehouden. Bijzonder zijn de vele originele en kostbare florilegia uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw.

In de vitrines wordt een beeld geschetst van de teelt en veredeling van de tulp. Dit gebeurt met allerhande publicaties, pamfletten en prenten uit de periode 1568 tot heden. Van florilegia (bloemboeken) tot aquarellen en prenten. Van pamfletten tot kwekerscatalogi. Er liggen ook toeristische folders uit de jaren twintig en promotieaffiches uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Kenners kunnen hun hart ophalen met wetenschappelijke verhandelingen over allerlei teelttechnische aspecten van het illustere bolgewas.

Een van de hoogtepunten van de collectie is het beroemde Tulpenboek van de Haarlemse bloemkweker Pieter Cos. Hij maakte dit werk tijdens de hoogtijdagen van de Hollandse tulpomanie (1637). Het is een kwekerscatalogus avant-la-lèttre waaraan later de prijzen per verkochte bol aan zijn toegevoegd. De hier afgebeelde tulp is verkocht voor ƒ 1520. Volgens de koopkrachtcalculator van IISG is dit in 2011 ƒ 36.022,79 (€ 16.346,43). Lees hier een online gepubliceerde bachelorscriptie over de tulpengekte (met primaire teksten uit pamfletten).

¶ De tentoonstelling Tulpen in de Tijd loopt van 9 maart t/m 29 juni 2012 (ma–vr van 9 tot 17 uur). Wageningen Campus, Forum (Gebouw 102). Droevendaalsesteeg 2 te Wageningen. Entree is gratis.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.