300 jaar Der Alte Fritz

donderdag 15 maart 2012 – Het kan niemand zijn ontgaan: dit jaar zijn er diverse manifestaties die in het teken staan van de 300ste verjaardag van Frederik de Grote: Künst – König – Aufklärung.

Hoewel Der Alte Fritz nog geen 1.60 meter lang was, is zijn imago nog altijd onverminderd groot. Volgens historische dan wel apocriefe bronnen sprak hij met de grootste intellectuelen der aarde en musiceerde als de beste.

Op 16 maart gaat tentoonstelling Am Rande der Vernunft van start in het Kupferstichkabinett (Berlijn). Met veel spoken, geestverschijningen en andere onverklaarbare verschijnselen. Zie bijvoorbeeld Goya’s Der Schlaf der Vernunft gebiert Ungeheuer. Info vind je hier.

Op 23 maart begint in de Alte National Galerie een expositie van schilderijen van Adolph Menzel. Deze 19e-eeuwer heeft verschillende keren Frederik de Grote vereeuwigd en daarmee de reputatie van de vorst een extra boost gegeven. Indrukwekkend zijn de 400 illustraties die Menzel maakte voor Geschichte Friedrichs des Großen. Tot 24 juni te zien (zie hier).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.