Michiel van Musscher

vrijdag 16 maart 2012 – Museum Van Loon is een pareltje aan het firmament van Amsterdamse musea. Sinds 9 maart is er in het koetshuis de tentoonstelling Michiel van Musscher De Weelde van de Gouden Eeuw. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van het werk van Van Musscher.

Volgens Weyerman begon de Rotterdammer Van Musscher al op zijn vijfde ‘mannetjes en beeltjes te tekenen, of liever te krabbelen, tegens de muuren, en op het papier’. Zijn ouders stuurden hem daarom naar leermeesters als Adriaan van Ostade en Gabriel Metzu. ‘En toen vloog hy op zyne konstwieken over na het koopryk en machtig Amsterdam.’

Michiel van Musscher was bijzonder succesvol. Zijn portretten hingen huis aan huis in de Gouden Bocht van de Herengracht. Hij schilderde Amsterdamse regenten maar ook tsaar Peter de Grote. De tentoonstelling laat met de vele portretten de rijkdommen van de elite zien maar brengt ook de nadagen van de Gouden Eeuw in beeld.

¶ De catalogus kost € 19,95 (hier). Op 26 maart verzorgen de samenstellers van de expositie een lezing over Van Musscher. De tentoonstelling eindigt op 10 juni 2012.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.