De bloemen van Berkhey

zondag 25 maart 2012 – Johannes le Francq van Berkhey was lector Natte His aan de universiteit van Leiden. Zijn enorme collectie natuurhistorische objecten moest hij in 1785 van de hand doen. Het Spaanse Koninklijk Kabinet voor Natuurlijke Historie kocht onder meer 41 botanische aquarellen, die daarna het land verlieten. Ze zijn nu terug in Leiden, in Museum Naturalis.

De Leidenaar Berkhey (1729-1812) was een fanatiek mannetje (portret). Voelde hij zich beledigd, dan sloeg hij er verbaal flink op los. Zijn plaatsgenoten en politieke tegenstanders vonden het een feest de orangistische bulderbas-met-lange-tenen te grazen te nemen. Met zijn vileine reacties in de media zette hij wel zijn positie op het spel. Dure advocaten (Bilderdijk, Luzac) sloegen gaten in zijn geldkist.

Een faillissement dreigde. Zijn verzameling dierenplaten, anatomische tekeningen en botanische prenten moest hij van de hand doen (masterscriptie over de veilingcatalogus). Ook de collectie rariteiten ging onder de hamer. Op de Amsterdamse veiling kocht het Spaanse Gabinete de Historia Natural 452 tekeningen en 1.194 prenten (zie bijvoorbeeld Real Jardín Botánico). Een klein deel van de beroemde collectie is dus nu even terug in Leiden.

¶ Passie voor bloemen, in Museum Naturalis (Leiden), duurt van 29 maart tot en met 8 juli.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.