Voltaire op reis

dinsdag 27 maart 2012 – Het Scaliger Instituut (Universiteit Leiden) is op 27 april gastheer van het congres Les Voyages de Voltaire: des Provinces-Unies à la Prusse. Tijden: 09.30-15.30 uur. Met na afloop een literaire rondwandeling door Leiden (die uiteraard in het teken staat van Voltaire). Info hier en hier.

Voltaire volgde in 1736-37, nadat hij wegens zijn verboden Lettres philosophiques Parijs moest verlaten, college in Leiden: bij de natuurkundige Willem Jacob ’s Gravesande en bij de beroemde medicus Boerhaave. Ondertussen verstuurde hij zijn eerste brief naar de Pruisische koning Frederik de Grote. Bron: wikipedia. Hij had enkele kamers gehuurd in een pand aan de Oude Singel.

Kees van Strien in zijn ‘Voltaire in Leiden’ (Leids jaarboekje 2009): ‘Alles bij elkaar heeft Voltaire twee maanden in Leiden gelogeerd. Vier keer ging hij via Haarlem heen en terug naar Amsterdam, en één keer maakte hij per trekschuit het hele rondje Leiden-Haarlem-Amsterdam-Utrecht-Leiden. Dat was toen hij gehoord had dat hij niet meer bang hoefde te zijn voor arrestatie.’ – In 1740 kwam Voltaire nog even terug naar Leiden. Hij was toen in Den Haag, waar Frederiks Anti-Machiavel op de pers lag.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.