Laat Clio kletsen!

maandag 2 april 2012 – Willem van Oranje was op slag dood, zo horen we nu, ruim driehonderd jaar ‘na de feiten’. ‘Breaking news’, gelanceerd door EO’s Blauw bloed.

Ballistisch onderzoek, christelijk geïnspireerd en gericht op de Delftse muur die de val van Willem achtergrond verschafte, bracht onomstotelijk aan het licht dat Willem geen tijd meer had om zijn beroemde laatste woorden uit te spreken. Bij het sluiten van de markt vroeg de zwijgzame prins dus niet om Gods medelijden voor zichzelf en zijn volk.

Het is teleurstellend dat de laatste hoeders van het ‘suspension of disbelief’ nu afrekenen met een mooi verhaal. Is het scheppingsverhaal bij de EO nog wel in veilige handen?

Hopelijk mogen lezers wél blijven geloven in de waarachtigheid van de woorden van schipper Willem Ysbrantsz. Bontekoe, toen die uit zijn ontploffend schip gekatapulteerd werd: ‘Daer vaer ick heen. O Heer! Weest mij arme sondaer genadigh.’ Wat had hij anders moeten zeggen?

In een van zijn verrassendste artikelen analyseerde André Hanou hoe Weyerman zijn schilders een levenseinde schonk dat aansloot bij hun leven en werk. Of het waar was, daar maalde niemand om.

Laat Clio fabuleren en Willem van Oranje genade blijven vragen voor zichzelf en zijn arme volk! — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.