18e-eeuwse bestsellers voor scholieren

zaterdag 7 april 2012 – Lezen voor je lijst. Maar wat stelt die lijst nog voor als er geen oudere letterkunde meer op voorkomt? Dankzij twee recente schooluitgaven weten de havisten en vwo’ers van nu zich straks nog iets te herinneren van Sara B. en de apen van Paape.

Marleen de Vries, Karel Bostoen, Lia van Gemert, Sara B., een rebelse vrouw uit de Verlichting (AUP). Blurb: Wanneer Sara Burgerhart het huis van haar vrekkige tante ontvlucht, breekt een nieuwe periode voor haar aan. Aan vrijheid en aandacht van mannen geen gebrek. Sara denkt er niet aan zich te binden, hoewel ze de aristocratische R. stiekem wel leuk vindt. Dat hij een gewetenloze rokkenjager is, ontgaat haar. Evenals het feit dat ze vijanden heeft.

Dankzij de bulkboekenreeks is De Reis door het Aapenland (1788) van ene J.A. Schasz M.D. (Paape? ’t Hoen?) voor een habbekrats te koop. In de beschreven apenmaatschappij vindt de politieke besluitvorming op een absurde manier plaats. Goedbedoelende burgerapen laten zich misleiden door politieke spelletjes.

Uiteindelijk hakken alle apen elkaars staart af om op gelijke hoogte met de mensen te komen. De schoolbewerking is opgenomen in deel 17 van de Tweede Reeks van de Nederlandse Klassieken, gebroederlijk samen met Bilderdijks Een aanmerkelijke luchtreis (1813). Info hier. En hier info over de editie Altena. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.