Vandaag 290 jaar geleden

donderdag 5 april 2012 – Vandaag is het precies 290 jaar geleden dat de hattemist en vrijdenker Jacob Roggeveen Paaseiland heeft ontdekt.

In 1721 ondernam de ontdekkingsreiziger in opdracht van de West-Indische Compagnie zijn beroemde expeditie naar de Stille Zuidzee, vanwaar hij in 1723 terugkeerde in zijn woonplaats Middelburg.

Op 5 april 1722 kreeg Roggeveen land in zicht. Omdat het Pasen was, werd het eiland Paaseiland genoemd. De bemanning zag rook: het eiland moest dus bewoond zijn. Maar wegens de zware branding was het vooralsnog niet mogelijk om met sloepen aan land te gaan. Vandaar dat één van de eilandbewoners op 7 april zelf maar op onderzoek uitging en roeide naar een van Roggeveens schepen. — RvV

¶ Lees hier het verhaal over Jacob Roggeveen. In september 2012 verschijnt bij Balans de biografie van Jacob Roggeveen, geschreven door Roelof van Gelder: Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen, ontdekker van Paaseiland (1659-1729). Lees hier alvast het Dagverhaal der ontdekkings-reis van Mr. Jacob Roggeveen (1838).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.