Heruitgave catalogus Franeker Academiebibliotheek (1601)

De Franeker folianten in de Tresoar

zondag 8 april 2012 – Het boek verdwijnt, maar soms duikt een verloren gewaand boek weer op.

In 2007 werd een exemplaar van de catalogus van de Franeker universiteitsbibliotheek uit 1601 gevonden: de Catalogus librorum bibliotheca Academiae Franekerensis. In ‘een bibliotheek te Parijs’, zoals in de onlangs opnieuw uitgegeven editie vagelijk onthuld wordt. Van de opening van de aan de oude academiebibliotheek gewijde expositie in het Tresoar (Leeuwarden) staat me bij dat de naam van de Bibliotheek van het Arsenaal viel.

Het was een interessante expositie, klein en fijn. Je mocht even met je handen aan de folianten zitten. Die folianten uit de oude academiebibliotheek zijn voor een belangrijk deel beland in het Tresoar en lagen te kijk op de lessenaars van de gereconstrueerde lectrijnen.

De heruitgave van de catalogus was er op 18 september van het vorig jaar nog niet, maar Jacob van Sluis, die de editie zou verzorgen, zei er al veel over. Dat deed hij toen zo degelijk, dat heel wat blikken verglaasden, maar dat het een geleerd werk zou worden, stond vast.

Nu is dat boek er wel. Het is niet enkel heel geleerd, maar ook prachtig verzorgd en ontzettend interessant: Jacob van Sluis, De academiebibliotheek te Franeker anno 1601. De oudste catalogus ingeleid en opnieuw uitgegeven. Met grote nauwkeurigheid brengt Van Sluis in zijn inleiding de academiebibliotheek van 1601 in beeld. Het was in die eerste jaren van de Franeker universiteit nog een professorenbibliotheek, met vooral veel folianten, maar ook nog met heel wat boeken in kleinere formaten. Later waren ook andere gebruikers welkom in de bibliotheek, maar kettingen en strenge regelgeving lieten uitschijnen dat die nieuwe gasten met een zeker wantrouwen bejegend werden. De kleinere formaten verdwenen allengs. De 829 boeken die de catalogus vermeldde, zijn nu in noten thuisgebracht.

Van Sluis’ inleiding is helder en heerlijk eerlijk over wat nog niet zeker of maar half bekend is. Het inspireert daarom tot meedenken, ook over de latere lotgevallen van de academiebibliotheek. Een schitterend verzorgd boek, uitgegeven door Uitgeverij van Wijnen in Franeker, voor de prijs van € 25. Kijk hier naar een aardig filmpje over de Franeker universiteit en de academiebibliotheek. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.