Lakenhal exposeert 18e-eeuwse toverlantaarns

Windzanger met toverlantaarn. Uit: Het Groote Tafereel der Dwaasheid (Amsterdam, 1720)

maandag 9 april 2012 – Museum De Lakenhal (Leiden) bezit de mooiste museale verzameling achttiende eeuwse toverlantaarnplaten van Nederland. Een deel ervan is tot 12 augustus te bezichtigen.

De expositie laat originele toverlantaarns zien en bijbehorende beelden van sprookjes, tronies en landschappen. Voor de jeugd zijn er interactieve installaties. Voor volwassenen is er een erotisch kabinet met protoporno: getekende plaatjes van koppeltjes die schoksgewijs de liefde bedrijven.

Algemeen wordt Christiaan Huygens aangewezen als het brein achter de laterna magica. Hij zou het apparaat in de jaren 1650 hebben ontwikkeld. Lenzen bestelde hij wellicht bij het Leidse instrumentmakersatelier van de familie Musschenbroek (bron).

Hoewel er in Nederland nog weinig onderzoek is gedaan naar de toverlantaarn, is er dankzij enkele rijk gevulde websites toch al veel bekend. Klik hier voor de Nederlandse toverlantaarnsite. Kijk hier naar een enorme collectie plaatjes voor toverlantaarns (ook bewegende plaatjes). En lees hier over de rarekiek die in de journalistiek werd gebruikt voor maatschappijkritiek. In Scheveningen is er trouwens een particulier toverlantaarnmuseum (filmpje), te vergelijken met het Museum Laterna Magica in Sloten (Friesland). — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.