dinsdag 10 april 2012 – De Brusselse tentoonstelling Pruiken, korsetten en kniebroeken is volledig gewijd aan de mode tijdens de 18de eeuw. Jurken in Franse of Engelse stijl hangen naast rokkostuums en kniebroeken uit de tijd van Madame de Pompadour en van Marie-Antoinette.
Om in de sfeer te komen presenteert Cinematek een bijzonder filmprogramma. De filmselectie zoekt een evenwicht tussen de historische gebeurtenissen die als achtergrond fungeren en de verschillende manieren waarop decor en kostumering worden aangepakt. Zo kan de bezoeker in april genieten van goed en ondergoed uit Casanova, Madame Dubary en Dangerous Liaisons.
Korsetten (volgens Google: korfetten) werden in de 18e eeuw rijglijfjes genoemd. In Judas den aarts-schelm, ‘uytgewrocht’ door de eloquente Abraham a Sancta Clara, staat een aardige passage over het kledingstuk waarover hij, als Augustijner monnik, alleen maar stoute dromen mocht dromen (vertaling 1745):
Myn Kaamer-maagt, vergeef het my, wat leyt hier op taafel? het is het Ryglyf zeyt ze, voor myn genaadige Vrouw; een Ryglyf, og! og! moet dit zo naauw weezen? indien het Lyf kon spreeken, wat klaagliederen zou het opheffen, om dat het altyd zo beangstigt moet leeven? de aassem kan ze immers naaulyks haalen; maar zeg eens Vryster, waarom is dit Ryglyf boven zo uytgesneeden, het bedekt immers naauwelyks de halve borst en rug , ’t verwondert my dat de zagte huyt niet klaagt, dat ze in harde Winter-tyden zulken groote koude moet uytstaan; de Tuynier dekt immers de Kruyden toe, op dat ze van de koude geen schaade lyden, en die arme hals moet onder den blaauwen Hemel buyten ’s daks staan, en zo grooten vorst lyden, dat zelfs de Noorweegze Bokken beeter bezorgt zyn.
¶ De ingenieuze korsetten en grappige pruiken zijn tot het einde van 2012 te bewonderen in het Museum voor het Kostuum en de Kant, Violetstraat 12 te Brussel. Alle dagen open, behalve woensdag. Toegangsprijs € 4. — RvV