Sterfdag van David Gorlaeus herdacht

Onder de rook van Leeuwarden ligt het kleine plaatsje Koarnjum. In dat Friese dorpje ligt een belangrijke filosoof begraven: David van Goorle. Deze neo-atomist is bekend geworden onder de naam David Gorlaeus (1591-1612). Oud is hij, gezien de jaartallen, niet geworden.

Het is dit jaar precies 400 jaar geleden dat deze geleerde op jonge leeftijd overleed. Ter gelegenheid van dit feit en om deze filosoof en zijn ideeën voor het voetlicht te brengen organiseert Arjen Dijkstra (Universiteit Twente) een congres samen met Christoph Lüthy (Radboud Universiteit).

Plaats: Koarnjum. Datum: 27 april 2012 (vanaf 10.00 uur). Sprekers zijn onder anderen Klaas van Berkel, Han van Ruler, Theo Verbeek, Aza Goudriaan, Jannewietse de Vries en Theo Mulder. Informatie over het programma: zie David Gorlaeus (1591-1612). Een filosofisch wonderkind. Aanmelden: zie het programma.

Naast dit congres zal er op 29 april om 15:30 uur een documentaire over dit ‘wonderkind in de filosofie’ worden uitgezonden op Nederland 2.
Bij de Amsterdam University Press verscheen van de hand van Christoph Lüthy: David Gorlaeus (1591-1612). An Enigmatic Figure in the History of Philosophy and Science.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.