De man achter de Blaeu-drukken

woensdag 11 april 2012 – ‘Traag als een schildpad.’ Dat vonden geleerden als Vossius, Barlaeus en Hugo de Groot van hun uitgever Willem Jansz Blaeu. Ook was deze kundige kaartenmaker gewiekst en tuk op geld. Bekende kritiek van schrijvers op hun uitgevers.

Op 12 april verdedigt Djoeke van Netten in Groningen haar proefschrift over boekverkoper Blaeu. Deze keer gaat het niet zozeer over de atlassen maar om de fraai uitgevoerde wetenschappelijke publicaties uit zijn fonds (persbericht).

Blaeu heeft vele wetenschappelijke uitgaven op zijn naam staan: van zeemansgidsen tot de revolutionaire geschriften van de astronoom Nicolaas Copernicus. In haar proefschrift werpt Djoeke van Netten nieuw licht op het leven en werk van deze invloedrijke drukker, uitgever en wiskundige. Juist doordat hij commercieel ingesteld was, wist hij het wetenschappelijk debat te beïnvloeden, zo laat ze zien.

¶ De handelsuitgave van het proefschrift Koopman in kennis. De uitgever Willem Jansz Blaeu (1571-1638) in de geleerde wereld van zijn tijd zal verschijnen bij de Walburg Pers, Zutphen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.