woensdag 12 april 2012 – Je zult in de achttiende eeuw maar Redelykheid heten en domme dingen doen.
Dat overkwam de Rotterdammer Cornelis Redelykheid (1728-1788), die in geschrifte bijdroeg aan de verdediging van het vaderland. Hij nam in 1786 op hoop van groot geld dienst in het Russisch leger. Het was beslist veiliger geweest om over de oorlog te blijven schrijven, want hij sneuvelde twee jaar later al in de Turks-Russische oorlog tijdens de bestorming van de vesting Ochakov.
En nu treedt hij op in een klein hoofdstuk in het boek van Louis Ph. Sloos: Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland. Een smakelijk hoofdstuk in een smakelijk boek, dat niet alleen het terrein van de militaire boekcultuur in kaart brengt, maar dat slagveld ook in kleine deelstudies nader verkent. Hoofdstukjes over een militaire platenatlas uit 1771, over de mishandeling van de Mes rêveries van Maurice de Saxe en over de bibliotheek van Lodewijk Napoleon laten zien dat de boekwinkel in heel wat steden nabij de kazerne lag. De uitgeverij ook, zoals naar voren komt in de hoofdstukken over de gebroeders Van Cleeff, over wie Sloos eerder publiceerde.
Je kunt het boek bij ieder hoofdstuk beginnen. Ik begon bij Redelykheid op bladzijde 203 en nu ligt mijn boek open op pagina 126, bij een tekening van lezende militairen in de bibliotheek van Bronbeek.
¶ Het boek is overvloedig en fraai geïllustreerd, goed geschreven en door uitgeverij Vantilt voor € 34,95 op de markt gebracht. — PA