De Hollandse meesters van graaf de Vaudreuil

Graaf de Vaudreuil. Schilderij van François-Hubert Drouais (1758)

donderdag 12 april 2012 – In de National Gallery (Londen) is tot en met 12 juni de expositie The Comte de Vaudreuil: Courtier and Collector te zien.

Joseph Hyacinthe François de Paule de Rigaud, graaf van Vaudreuil (1740–1817) was een van de belangrijkste hovelingen in het pre-revolutionaire Parijs van de jaren tachtig. Hij is vooral bekend geworden om zijn verzameling schilderijen. Noord- en Zuid-Nederlandse meesters waren er ruim in vertegenwoordigd. De schilderijen hingen bij hem, zoals gebruikelijk in zijn tijd, niet chronologisch of thematisch, maar geordend naar grootte of symmetrie.

De National Gallery toont nu Vaudreuils schilderijen van kunstenaars als Jan Wijnants, Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Adriaen van Ostade. Ook werken uit andere Parijse verzamelingen worden tentoongesteld: van Nicolaes Berchem, Albert Cuyp, Willem van de Velde en Gabriel Metsu (plaatjes).

Highbrow Vaudrieul was bevriend met Beaumarchais, de schrijver van Le Mariage de Figaro. Als niet onverdienstelijk amateur speelde hij er in 1783 ook een rol in. Was hij soms van de wereld? Wist hij niet dat het toneelstuk een satire was op de monarchie van die dagen? Het kappersstuk werd al snel verboden. In 1789 vluchtte hij met een paar vriendjes via de Oostenrijkse Nederlanden naar Zwitserland vanwaar hij hoopte verzet te kunnen bieden tegen de schuimbekkende revolutionairen (brieven). Daar was natuurlijk geen beginnen aan. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.