vrijdag 13 april 2012 – ‘Delftse natuurkundigen hebben een exotisch nieuw elementair deeltje waargenomen waar al sinds 1937 over wordt gespeculeerd.’ Het journaille is vandaag vol van de ontdekking van het Majoranadeeltje (Volkskrant). En terecht.
Ook in 1789 werd er van een natuurkundige hypothese een wereldschokkend bewijs geleverd. Eind 18de eeuw luidde Antoine Lavoisier de moderne scheikunde in met zijn verklaring voor verbrandingsreacties. Verbrandingen blijken processen te zijn waarbij zuurstof aan een (brandbare) stof gebonden raakt en waarbij dan warmte vrijkomt. Exit flogistontheorie.
Een doorslaggevend bewijs voor Lavoisiers theorie werd in 1789 geleverd door de arts Jan Rudolph Deiman (portret jonge Deiman met staartpruik en portret oude Deiman) en koopman Adriaan Paets van Troostwijk. Met behulp van elektriciteit ontleedden ze water in zuurstofgas en waterstofgas. Dit gasmengsel werd vervolgens met een vonk tot ontploffing gebracht, waarbij weer water ontstond. De ontploffing kon niets anders zijn dan de ‘verbranding’ van waterstofgas door binding met zuurstof.
¶ In Museum Boerhaave (Leiden) vindt zondag 15 april (vanaf 14.00 uur) een heruitvoering plaats van het belangrijkste Nederlandse chemische experiment uit de 18de eeuw. Info hier (lezing in het Engels).
Vandaag is trouwens een demonstratie van de beroemde proef met de Maagdenburger Bollen.