Hedwigepolder onder water, einde 18e-eeuws erfgoed

vrijdag 13 april 2012 – Kwaaie Zeeuwen. Je hoeft de naam van de Hedwigepolder maar te noemen of het schuim staat hun op de lippen. Maar inmiddels zijn zelfs ponyfokker Bleker en dwarsligger Koppejan om (al beseft de laatste het nog niet).

Niet alleen de Zeeuwen zijn tegen. Ook onze zuiderburen lopen te hoop tegen de plannen. Om precies te zijn: tegen de plannen om de polders rond Doel om te vormen tot haven- en industriegebied. Bijna 800 hectaren poldergrond worden toegevoegd aan de Antwerpse haven.

Weliswaar wordt er vrijwel evenveel natuurgebied bij gemaakt, maar toch: genoeg redenen om een actiegroep te beginnen. Dat is de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder. Een club actievoerders die strijdt tegen het onnodig vernietigen van eeuwenoud erfgoed. Zo zal het unieke 17de eeuwse dambordpatroon van de dorpskern Doel verdwijnen. Meer dan 65 gebouwen met historische waarde worden gesloopt.

Daar is men al een paar jaar geleden mee begonnen. Onnodig, zeggen de strijders voor behoud van 18e- en 19e-eeuws erfgoed (bron). Bovendien: omdat de Hollanders zich alsmaar niet aan hun woord houden, is het maar de vraag of de plannen rond het intergetijdengebied Prosperpolder-Hedwigepolder überhaupt nog doorgaan. Al het sloopwerk is waarschijnlijk voor niets geweest.

Maar dankzij de ommezwaai van Bleker is het laatste argument de actiegroep uit handen geslagen. Nu kan Doel en het omliggende erfgoed met de grond gelijk worden gemaakt (dubbelklik op plaatje).  — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.