Stille getuigenissen op bloemstillevens

zaterdag 14 april 2012 – Weyerman is zijn carrière ooit begonnen als schilder. Hij was gespecialiseerd in bloemstillevens. We weten hier nog weinig van, ondanks de inspirerende lezing die bloemstillevenspecialist Sam Segal er lang geleden aan gewijd heeft.

Segal is momenteel gastconservator van de expositie Geloof in Natuur – Bloemen van betekenis in het Bijbels Museum (Amsterdam). Te bezichtigen van 27 april tot en met 30 september 2012. Voor campisten een must.

Een unieke privécollectie bloemstillevens uit de 17de en 18de eeuw vormt het hart van de tentoonstelling. Voor het eerst is deze gehele verzameling schilderijen in een museum te zien. Werken van onder anderen Balthasar van der Ast, Ambrosius Bosschaert, Jan Davidsz. de Heem, Osias Beert, Jan van Huysum en Rachel Ruysch worden tentoongesteld. Naast schilderijen zijn er tekeningen, prenten en meubels te zien.

Segal toont de verschillende betekenissen die achter een schijnbaar eenvoudig bloemstilleven schuil gaan. Hij ontsluiert de tijd en denkwereld van de schilders uit de Gouden Eeuw, waarin de natuur als openbaring van God werd gezien.

¶ Herengracht 366-368. Toegangsprijs € 8 + 2,- (met museumkaart € 2). Info hier. Op de audiotour geven onder anderen de verzamelaar van de bloemstillevens en gastconservator Segal hun visie op de stillevens. De catalogus kost € 17,95.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.