Atlas der Neederlanden herdrukt

dinsdag 17 april 2012 – Hij kost € 6995, maar dan heb je ook wat: tien facsimile delen Atlas der Neederlanden. De buitenmaten van de atlasdelen bedragen ca 61 x 42 cm, bij een dikte variërend van 4 tot 11 cm. Het totaalgewicht van de tien delen gezamenlijk zal ongeveer 60 kg zijn. Dat is dus 116 euro per kilo. Te verschijnen in 2013, mits er genoeg intekenaars zijn.

De Atlas der Neederlanden is waarschijnlijk de grootste en meest complete atlas van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden die ooit werd samengesteld in de gehele geschiedenis van de Lage Landen tot 1815. Het verzamelwerk bestaat uit negen zware, in leer gebonden foliobanden met in totaal 618 gedrukte en handgetekende kaartbladen uit de late 17e, de 18e en de vroege 19e eeuw.

In 2010 is begonnen met de voorbereiding van de restauratie en digitalisering van de Atlas der Neederlanden. Dit maakt het mogelijk dit bijzondere particuliere verzamelwerk te publiceren in facsimile. Het is een gezamenlijke uitgave van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en Uitgeverij Asia Maior/Atlas Maior (Voorburg).

De verschijning daarvan is voorzien voor het nationale jubileumjaar 2013. De gerestaureerde Atlas der Neederlanden vormt dan het middelpunt van een grote tentoonstelling over het Nederlandse landschap in de periode tot en met de jaren rond de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.