Manwijf of travestiet?

zaterdag 21 april 2012 – Is het een vrouw met wat mannelijke trekjes? Of is het een travestiet? Deskundigen pijnigden hun hersens bij het zien van het enigszins vervuilde portret in een Londense kunsthandel.

Na een grondige schoonmaakactie van het doek kwamen de eerste baardstoppels in beeld. Toen bleek wie er was afgebeeld. Het was de beroemde en beruchte 18de-eeuwse Chevalier D’Éon (1728-1810). Frans diplomaat, spion en vooral bekend geworden als travestiet. Het schilderij was sinds 1926 van de aardbodem verdwenen. Afgelopen week hing het voor korte tijd in de National Portrait Gallery, Londen.

Het schilderij (1792) is het vroegste voorbeeld van een man in vrouwenkleren (Prenten daarentegen genoeg. Zie prent 1, prent 2, prent 3 en prent 4).

Om zijn identiteit te verhullen liep hij in vrouwenkleren. Desondanks kreeg men argwaan. Was ze wel een vrouw? Er werden zelfs weddenschappen afgesloten. Hij zal het amusant hebben gevonden en zette de twijfelaars graag op het verkeerde been. Zo schreef hij La Vie Militaire, politique, et privée de Mademoiselle d’Éon (1779).

Bij zijn overlijden (Londen) haastte de schouwarts zich om DÉon te ontdoen van zijn onderbroek. En ja hoor, Chevalier DÉon was anatomisch gezien werkelijk een man. QED.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.