Scheele Jan en andere slachtoffers van Weyerman

zondag 6 mei 2012 – Hoe scheel was Jan van Hoogstraten? En waarom pleegde Weyerman op 24 januari 1721 op hem een ware karaktermoord? Was het Weyerman wel, die in het anonieme pamflet Ontleeding van een eerloos zangertje zijn vijand 35 jaar voor diens echte overlijden met scherpe pen genadeloos fileerde?

Van een aantal anonieme titels weten we niet zeker of ze door Weyerman geschreven zijn. Met het gebruikelijke gepuzzel en nodige doorzettingsvermogen kom je een heel eind. Desondanks een paar vraagtekens.

Neem het Project van eene Wint-Assurantie-Compagnie. Anoniem, maar wel gebonden achterin het Weyermantijdschrift De Rotterdamsche Hermes. De stijl lijkt op die van Weyerman en het onderwerp beursspeculaties was hem niet onbekend. Maar anders dan gebruikelijk valt de schrijver geen concrete personen aan, noch wordt er veelvuldig gespeeld met namen en begrippen uit de klassieke Oudheid. Ergo?

En nu de Ontleeding van een eerloos zangertje (1721). Ook in één band samengebonden met de Rotterdamsche Hermes. De stijl is nu honderd procent Weyermaniaans. In het pamflet wordt driftig geschopt tegen de schenen van Jan van Hoogstraten (‘Scheelen Jan’), de vriend van Weyerman met wie hij mot heeft gekregen. Toch wordt dit werkje slechts met voorbehoud aan Weyerman toegeschreven. Ergo?

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.