maandag 7 mei 2012 – De tap moet toe. Dat is volgens het WNT de letterlijke betekenins van het woord taptoe: ‘Avondsignaal voor de militairen om zich naar hun kwartieren of tenten te begeven; aan boord van oorlogsschepen, om het dagwerk te eindigen en naar kooi te gaan. De taptoe bestond en bestaat gewoonlijk in het slaan van de trommel.’
Het volgende liedje, afkomstig uit de populaire liedbundel Vermakelyke Haagsche Tap-Toe (1773 en 14 drukken meer), laat zien dat bij taptoe de tap misschien wel toe mocht gaan, maar dat het beddengoed uitnodigend werd opengeslagen. Op het Haagse Binnenhof stond menig hoertje aan de kant, te lonken naar opgetrommelde jongeheren:
Ik heb op een Avond de Taptoe sien slaen,
Daer zag ik op ’t Binne-Hof Juffertjes staen:
De Kapitein sprak ‘er fraei met fatzoen?
Wat of al die hoere op ’t Binne-hof doen.Ik zei goede avond Juffrouwe alhier,
Staeje voor de kost, of staeje voor plyzier?
Neen, als wy de Taptoe hebben zien slaen,
Dan zullen wy na ons Kreppie [krib, bed] toegaen.Men vind ‘er meer als de gemeene trant
Veel Burger Dogters al van ons Land:
Savonds spanceeren over het Hof of Plyn:
’t Moet een Oficier of Gardekoer [gardewacht] zyn.Wat leeven de hoeren heel komplysant,
Mutzies met kant als de beste van ’t Land,
Sy zyn gekapt al in ’t haer
Met drie, vier krulletjes boven malkaer.
De Vermakelyke Haagsche Tap-toe (2e druk, 1774) is zojuist door DBNL gedigitaliseerd. GoogleBooks had al de editie van 1795 op het web geplaatst. DBNL heeft onlangs meer liedbundels uit de 18e eeuw gepubliceerd. Zoals De Amsterdamsche Kermis-Vreugd (1793), met daarin het lied met de sprekende titel
Een aardige Klugt, voorgevallen binnen Amsteldam, daar een Pruissische Husaar in de kraam kwam van een jonge Zoon ’t welk op den 16 Maart 1788 is geopenbaard.
Blijkbaar bevonden zich in het Pruisische leger, dat in oktober 1787 in Amsterdam korte metten maakte met de patriotten, ook vrouwen in mannenkleren.