Herrie om Gutenberg-Prijs 2012

maandag 7 mei 2012 – Op 23 juni 2012 zal in Mainz de Gutenberg-Prijs 2012 worden uitgereikt aan de Amerikaanse historica Elisabeth Eisenstein. Zij is bekend geworden door haar The Printing Press as an Agent of Change (1979). Dit meldt KB-conservator Marieke van Delft op de KB-weblog.

Citaat: ‘In dit werk betoogt ze [Eisenstein] dat de uitvinding van de boekdrukkunst een verschijnsel is dat zijn weerga niet kent en dat deze vinding de Renaissance, de Reformatie en de wetenschapsrevolutie bewerkstelligd heeft.’ Ondanks het wereldwijde applaus dat Eisenstein ten deel viel, maakte haar boek ook een golf van kritiek los. Die kwam erop neer dat het onderzoek van Eisenstein zo slordig was dat ze in feite haar werk zou moeten overdoen.

Omdat de boodschap van het boek goed is, mag ze nu de Gutenberg-Prijs in ontvangst nemen. Citaat jury Gutenberg-Gesellschaft:

Die Jury ehrt Elizabeth Eisenstein als Wegbereiterin der buchwissenschaftlichen Forschung für ihr herausragendes Lebenswerk und ihre bedeutende Lehrtätigkeit.

Maar de verontwaardiging over de prijs is er niet minder om. Zie verder het commentaar op de KB-blog.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.