Jan Carel van der Muelen, stadhoudersgezind regent

maandag 14 mei 2012 – Het gebeurt niet vaak dat er een hele stamboom aan familieportretten in één veiling onder de hamer gaat. Het Venduehuis Den Haag doet het dit keer, op 15 en 16 mei. De portretten zijn van verschillende generaties Van der Muelens.

De koopliedenfamilie Van der Muelen is afkomstig uit Antwerpen. Na de val van deze stad vertrok de familie naar Amsterdam en Utrecht. In de 17e en 18e eeuw behoorde de familie tot het selecte gezelschap van voorname, invloedrijke en succesvolle patriciërsfamilies.

Hier is afgebeeld Jan Carel van der Muelen, op 5-jarige leeftijd. Hij zou in de jaren ’80 een dagboek bijhouden: ‘Aantekeningen van verscheiden zaaken over de jaaren 1786 en 1787’. Citaat van de website van het Utrechts Archief:

De politiek werd in de jaren 1785-1788 een struikelblok voor de goede verstandhouding tussen twee broers Van der Muelen, van wie de jongste, Pieter Jacob, in 1787 het land moest verlaten wegens zijn patriotse activiteiten, terwijl Jan Carel als lid van de vroedschap van Utrecht in de loop van 1786 zijn toevlucht zocht in Driebergen, van waar hij pas na de staatsgreep van het najaar 1787 kon terugkeren. Uitvoerig beschreef hij die woelige jaren in een dagboek, bijgehouden van 1786 tot 1789.

Na die tijd schijnt hij zich wat uit de politiek te hebben teruggetrokken. Hij hield zich bezig met genealogie en met het ordenen van het familiearchief. Hij legde de ruim 2500 brieven in chronologische volgorde en voorzag ze van opschriften. Hetzelfde deed hij met de binnengekomen familieberichten, die hij liet inbinden en waarop hij bovendien een alfabetische index maakte. Ook vele andere familiepapieren zijn vermoedelijk door hem ingebonden, hetgeen heeft bevorderd dat het archief in goede staat is gebleven.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.