Was Charles Dickens een 18e-eeuwer?

dinsdag 15 mei 2012 – Bij het horen van de naam Charles Dickens (1812-1870) denk je niet onmiddellijk aan de achttiende eeuw. Toch is veel van zijn werk duidelijk geënt op de verhalen, school- en leesboeken uit zijn jeugd.

Dickens genoot van de laatachttiende-eeuwse gothic-trend en liet zijn personages dikwijls dwalen door de spookachtige, zwart beroete Britse hoofdstad. Hij koos meer dan eens voor de picareske roman, waarin de hoofdrolspeler allerlei avonturen beleeft. Ook dit kende hij nog van het boekenplankje van weleer.

Lees bijvoorbeeld zijn Tale of Two Cities, dat doordrenkt is van 18e-eeuwse thematiek. Of luister naar Dickens’ beschrijving van 1775. Of kijk naar een verfilming van de roman uit 1980.

Achttiende-eeuwers die meer willen weten over Dickens, kunnen terecht op de tentoonstelling Dickens in Nederland. Met deze voor Nederland unieke tentoonstelling in dit Dickensjaar wordt een beeld geschetst van de ontvangst die het werk van de Engelse schrijver in Nederland ten deel viel: vertalingen en vertalers, drukgeschiedenis en (voor een deel Nijmeegse) uitgevers, en de receptie van persoon en werk.

¶ De tentoonstelling duurt van 30 mei tot 31 augustus 2012. De opening is op dinsdag 29 mei a.s. (vanaf 17.00 uur). Plaats: UB Nijmegen, Erasmuslaan 36, De Verdieping (-1). Sprekers: Odin Dekkers (hoogleraar Engelse letterkunde RU) en Els Peters (UB Nijmegen). Svp je komst melden bij Leon.Stapper@ubn.ru.nl.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.